3 Mayıs 2015 Pazar

ABD'nin En İyi Liselerinden Bazıları

Derleyen: Ali TÜRKER, VİTAMİN Öğretmen 

* En iyi sıralamaları U.S. News & World Report’dan alınmıştır. Bu rapor Dünya’nın en büyük davranış ve sosyal bilimler araştırma kurumlarından biri olan American Institute for Research (AIR) tarafından geliştirilmiş bir ölçek kullanmaktadır. Eyalet sınav sonuçları, SAT sınav sonuçları ve öncül yerleştirme (Advanced Placement - AP) sınav sonuçlarına göre bir dizilim çıkarılmaktadır. AP dersleri ABD’nin YÖK’ü sayılabilecek College Board tarafından seçilmiş, liselilerin de alabileceği üniversite derslerinden oluşur. AP dersi okullarda verilir ve öğretmenleri ayrı bir akreditasyona sahiptir. Ancak yine akredite, online AP dersleri de mevcuttur. Dersler kavram ağırlıklıdır ve sonunda ülke çapında College Board’un açtığı sınavı geçmek suretiyle kredileri kazanılabilir. Sınavların çoktan seçmeli kısmı olduğu gibi, açık uçlu ve kompozisyon yazılan kısımları da vardır.  Bu kısımları bir Okuyucular Havuzu değerlendirir. Şef Okuyucu ülkede o yıl sınavı geçme barajını belirler.  Sınavların güvenilirliği için bir dizi istatistik geçerleme yapılır.  AP uygulaması 1955’den bu yana devam etmekle beraber, son yıllarda üniversitelere giriş kriteri olarak çok değerlenmiş ve popüler olmuştur. Örneğin 2013’de AP İngiliz Dili ve Edebiyatı dersinin sınavına yarım milyon öğrenci girmiştir. Bilgisayar Bilimleri sınavına ise 2014’de 40bin öğrenci girmiştir (ki bu sayı 2004’de 14bindir).
** Aşağıdaki listede seçilen okullar özellikle STEM ve/veya fen-sayısal ağırlık eğitim verdikleri ve bunu genel olarak proje temelli yaptıkları için seçilmiştir. Okulların hemen tamamında öğrenci projeleri ülke hatta Dünya çapında yarışmalara katılmak üzere hazırlanmakta, yani ortaya çıkan işin değeri okulda değil, ulusal bazda yargılanmaktadır.
OKUL ADI
SIRA
ÖZELLIKLERI
GÖRSEL
The Bronx High School of Science
(type: Public, Exam school, Selective Magnet School, NYC Specialized High School)

(22:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 34
Eyalet: 2
Magnet: 13
STEM: 106

Mezunlarından 8 Nobel, 6 plutizer ödülü çıkmış. En prestijli liselerarası yarışma Intel Science Talent Search’de 132 defa finalist olmuşlar. Mezunların SAT ortalaması 1969. Okuldakiler 1) Weather Station 2) Rooftop planetarium 3) 2 rooftop greenhouses 4) Rooftop solar array 5) Foreign Language Multimedia Learning Center 6) Distance Learning Lab 7) Animal Room 8) Harris Field – (61,000 m2) 9) 12 school publications 10) 57 hobby clubs 11) School library has among its electronic resources ScienceDirect, and Elsevier 12) Over 160 distinct courses are offered including advanced placement (AP)classes. Science electives include microbiology, physiology, forensic science, human genetics, evolution, astronomy, organic chemistry, electronics. Math include calculus and statistics, courses in multivariable calculus and computer science, including Java.

Ayrıca öğrenciler 1 ya da 2. Sınıfta bir proje seçip, 3 ve 4’de de aynı projeye devam edebiliyorlar. Bu durumda onlara birer mentor atanıyor ve yarışmalara giriyorlar. Öğretmenleri devlet atamıyor. Öğretmen alımını okul kendi yapıyor ve kıdeme göre değil öğretmen ile yüz yüze yapılan bir komite toplantısında oy çokluğu ile alıyorlar! Bu öğretmenlerin çoğu üniversitede prof iken NYC’de yaşamaya karar verip buraya başvurmuş kişiler. Üniversite menşeili olduklarından devletten destek almayı biliyorlar. Mesela 2005’de bir kimya öğretmeni 60 bin$ grant bulup kimya lab çalışmalarını “cookbook” yerine “inquiry-based” müfredata geçirmiş!
Stuyvesant High School
(Wall Street, Lower Manhattan)
(public – magnet school)
“Most magnet schools concentrate on a particular discipline and attract talented students from a large area”
(22:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 69
Eyalet: 12
Magnet: 26
STEM: 9

Intel Science Talent Search’de 13 defa finalist 103 defa yarı finalist. olmuşlar. 3,278 öğrenci. Alumni: 4 Nobel Laurates, mathematician Paul Cohen, string theorist Brian Greene, physicist Lisa Randall and genomic researcher Eric Lander. Actors Lucy Liu, Tim Robbins, James Cagney, Senior Advisor to President Obama David Axelrod, former adviser to President Clinton Dick Morris…Okulun eski öğretmenlerinden Frank McCourt buradaki deneyimlerini yazdığı kitabı ile Pulitzer almıştı. Bu okulun da alumni ilişkileri çok güçlü. Mesela, Dr. Robert Ira Lewy M.D. adına Multimedia Center kurulsun diye 1 Milyon$ bağışlamış. Öğrenciler 2 dönem bilgisayar dersi alıyor. 55 AP dersi var. Diğer dersler: robotics, astronomy, New York City history, Women's Voices, the mathematics of financial markets, molecular biology (a 2 semester course molecular science @Fall and molecular genetics @Spring), human physiology, medical ethics, medical and veterinary diagnosis, human disease, anthropology and sociobiology, vertebrate zoology, laboratory techniques, medical human genetics, botany, the molecular basis of cancer, nutrition science. Humanities electives include American foreign policy, civil and criminal law, prejudice and persecution, race, ethnicity and gender issues, small business management, and Wall Street. 2011’de 100 freshman’e kitapları Kindle’da verilmiş (IBM, Amazon ve DoE işbirliği). Ama 5 ay sonra öğrenciler Kindle’I küçük ve yavaş bulmuş, öğretmenler de kitapların seviyesin düşük demiş. Uygulama kesilmiş.
Average SAT Scores of top NYC high schools
nyc5
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Stuy_HS_sunny_jeh.JPG/220px-Stuy_HS_sunny_jeh.JPG
Brooklyn Technical High School
(Public, Magnet, Specialized)
(22:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 60
Eyalet: 10
Magnet: 25
STEM: 204

http://www.columbia.edu/cu/news/05/11/images/robot1sm.jpg
Öğrencilerinin %99’u AP alan bu okul, 5323 öğrenci ile ABD’deki en büyük STEM okulu ki bu öğrencilerin %98’I üniversiteye devam ediyormuş. Zaten bu okulda üniversite sistemleri gibi “major seçme” gerekiyor. Majorler arasında çeşitli mühendislikler(bilgisayar, inşaat, elektrik vb), Industrial Design, Law and Society, Media Communications vb var. Nobel ödüllü 2 mezunu var. 12 katlı okul 1933’de 6Milyon$’a mal olmuş. 1 ve 8. Kat Gymnasia (incl. a bowling alley, swimming pool), Wood, machine, sheet metal and other specialized shops. A program involves a shop where an actual house is built and framed by students. Materials testing lab. Aeronautical lab, featuring a large wind tunnel. Mock courtroom for use by the Law & Society major. Radio studio. 3,100-seat auditorium, with two balconies — 2nd largest auditorium in all of New York City (after Radio City Music Hall). Library with fireplaces.
http://aminus3.s3.amazonaws.com/image/g0001/u00000360/i00031647/da9456c1e1ada3224f355d24ca8f9af1_large.jpg
Queens High School for the Sciences at York College
(Public, Magnet, Specialized)

(18:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 57
Eyalet: 8
Magnet: 24
STEM: 137

2002’de kurulan bu genç okul, çok iddialı. Öğrencilerinin çoğu 2. Yılda hatta bazen 1. Yılda tüm standard lise müfredatını bitirip Regents Examination diye bir sınava girip diplomaya hak kazanıyorlarmış! Sonra AP derslerini alıp üniversitede ilk yılı atlıyorlarmış (ki bu da 40bin$ civarı tasarruf demek!). 418 öğrencisinin %53’ü “economically disadvantaged” %93’ü de minority (%74 Asian-American)
https://lh6.googleusercontent.com/-Jol_O5QtF1E/Tph8jkebS-I/AAAAAAAAP3w/Sy9JraTRoZE/s540/P1030487.JPG
Staten Island Technical High School
(Public, Magnet, Specialized)
(21:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 43
Eyalet: 6
Magnet: 18
STEM: 93

2012’de Ulusal sıralamada 77. Olan bu okul, 2014’de 43. Sıraya yükselmiş! 1104 öğrencinin %27’si “economically disadvantaged” ve %39’u minority. Öğrencilerin %94’ü AP’ye katılı ortalama 4,5 ders alıp, %90’ı sınavı geçebiliyor! Mecburi STEM dersleri arasında TV And Movie Production, AutoCAD, electronics, ve Lego Robotics var. 13 AP dersi varmış. Bu az sayılır ama AP sınavları zor. %90 bu sınavları geçebiliyorlarsa, demek iyi öğretiliyor. Mesela Bronx Science’da AP sınavı geçme oranı %85. Seçmeli dersler arasında yaratıcı yazın, film çekimi, sahne sanatları ve adli tıp var. Dean Kamen’ın FIRST Robotics yarımasına düzenli katılıp, en az yarı finale geliyorlarmış. Okulun 45’den fazla hobi klübü var.
http://graphics8.nytimes.com/images/2012/09/07/nyregion/06cityroom-school9/06cityroom-school9-blog480.jpg
Townsend Harris High School
(21:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 40
Eyalet: 5
Magnet: 17
STEM: 234

STEM ağırlıklı olmasa da iyi bir lise olan bu okulun 1140 öğrencisinden %71’i kız. Tamamı AP programına katılan öğrenciler, sınavlarda %79 başarılı oluyor. %56’sı Asian American, %29’u beyaz.  Ayrıca IB programı da var. Okulun sınavına girmek için SHSAT’da ilk %10’da olmak ve 90/100 mezuniyet ortalamasına sahip olmak gerek. Böyle 5000 öğrenci sınava girip 270’i hak ediyor. Okulun ilginç bir uygulaması “bridge year” programı. Durumu iyi öğrenciler son sınıfta yakındaki Queens College üniversitesinden 12 kredilik ders alıyor (ücretsiz). Okulda AP dersleri de var ama dersi bizzat üniversitenin içinde almak tabi başka bir şey. Bu modeli diğer bazı NYC okulları da hemen uygulamaya başlamış…3 Nobel 4 Pulitzer ödüllü mezunu var ki bunlardan Ken Arrow en genç Nobel ödülü alan ekonomistdir.
https://lh3.googleusercontent.com/-YqZ6q8SH3lo/TjLB6b1XxGI/AAAAAAAAJzk/rpYaOuilnWc/s540/100420_townsend561.jpg
Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts
(15:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı

Lincoln Center ve Juillard’ın komşusu olan bu okul Fame filminin çekildiği yer. 2730 öğrencisinin %73’ü kız. Lisa Minnelli, Suzanne Vega, Vanessa Williams gibi ünlü mezunları var. Eksiksiz bir konser salonu ve tiyatrosu bulunuyor (1984’de yapılmış). Mezunların %93’ü üniversiteye devam ediyor. Bu okul tüm ABD’de sanatsal yeteneği olan çocuklara özel eğitim sağlayan ilk lise imiş ve şu an tüm benzeri okullar bu okulun programını uyguluyormuş. Günde 10 ders (45dk). Her öğrenci bir stüdyo alanında major yapmak zorunda: Dance, Drama, Art, Vocal Music, Instrumental Music, Technical Theatre. Ayrıca DaVinci Program adlı daha ileri matematik ve fen dersleri ile okul çıkışı özel etkinliker içeren bir “honors track” de var.
https://thenypost.files.wordpress.com/2013/08/kherington_payne-300x150.jpg




Massachusetts Academy of Math and Science at WPI
Ulusal: 62
ABD’de bizim Fen lisesi klasmanına en yakın oluşum “National Consortium for Specialized Secondary Schools of Mathematics, Science and Technology.” 1988’d kurulan konsorsiyumun STEM odaklı 90 Lisesi var. 30 üniversite ile işbirliği yapıyorlar. Townsend ve Queens hariç yuarıdaki NYC lisleri üye. Massachusetts eyaletinde bu okullardan 1 tane var, o da Boston’a 40km uzakta Worcester’da ve sadece 11 ile 12. Sınıf okutuyor.   100 öğrencisi var ve SAT ortalamaları 2031! Son sınıf öğrencileri Worcester Polytechnic Inst.’den ders alabiliyor ki tüm Massachusetts üniversiteden ders alınabilen tek lise bu. 11. sınıfta STEM I dersinde “orjinal” bir araştırma yapıp bilim fuarında sunmaları gerek. STEM II’de ise 3-4 kişilik bir takım kurup fiziksel özürlü öğrenciler için “assistive technology” geliştiriyorlar.  Seçmeli dersler dancing, cooking, machine shop, bowling, film appreciation, water colors, photography, advanced mathematics, mock trial, speech and debate, FIRST Robotics, kickboxing, puzzles, German, and drama. 12.
Sınıfta ise üniversite derslerini alıyorlar. WPI’daki tüm klüb ve sporlara katılabiliyorlar.




85 Prescott St, Worcester MA.jpg

Advanced Math & Science Academy Charter School
(12:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 146
Eyalet: 2
Magnet: 30
STEM: 40

2005’de kurulan ve ilk mezunlarını 2011’de veren, Boston’a 25km olan bu okul bir charter school ama Latin school’dan sonra eyalet ikincisi. 970 öğrencisinin %63’ü beyaz ve sadece %6’sı “economically disadvantaged.” %73’ü AP alıyor ki ya 5 ya 6 ders alıyorlar ve sınavları %88 oranında geçebiliyorlar. Oklun “computer science” bölümü var ve java, Oracle, Web design, App design, game design, robot design dersleri veriyor. Öğrencilerinden Thomas Sohmers, Facebook’un kendi serverını yapmak için açtığı yarışmayı, ARM processor’lar ile yaptığı server ile kazanmış ve Thiel Foundation’dan 100K$ alıp kendi firmasını kurmuş (hoş işin çoğunu MIT’de yapmış). Öğrencileri bu yıl Boston Globe sanat yarışmasında 15 ödül almış!
http://www.amsacs.org/ourpages/auto/2015/3/3/34710431/Skyla%20Chaves.jpg
Wellesley High School
(12:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 164
Eyalet: 4
STEM: 33

Eyaletin STEM listesinde en üst surada olan buokulun 1353 öğrencisi var. %71’i AP dersi alıyor ama sınavı geçme oranları %95! Boston’a 10km ve öğrencilerin %80’I beyaz. Öğrencilerin Wellesley College’den ders alabildiği “bridge program” var. 2012’de taşındıkları yeni binalarının 130M$’a mal olacağı tahmin edilmiş ama sonunda 90M$’a mal olmuş ve tahminden 18 ay önce bitmiş! Okulu öğrenci kongresi ve öğretmen senatosu beraber yönetiyor. En hoşuma giden, Child Lab diye bir okul öncesi birimi varmış ve her sene 3-5 yaşında 18 öğrenci alıyormuş. Bu çocukları liseli gençler seçmeli ders olarak eğitim “çocuk optimum nasıl öğrenir?” deneyimliyorlarmış J Bir “Guidance Department” varmış ve tüm sömestr boyunca seminerler düzenleyip öğrenciler ile 1e1 çalışıyorlarmış. Öğrenciler 4 dergi çıkarıyor. Teknoloji seçmelileri ahşap işçiliği, otomotiv ve tasarım teknolojisi, web design ve robotics. Yine seçmeli finans, istatistik, iş matematiği, iş geliştirme dersleri var. Bu okulda “Etkileşimli Matematik Programı” uygulanıyor. Problem temelli bu müfredatın geliştirilmesini NSF fonlamış! 5-8 haftalık her ünite belli bir problem  ve tema etrafında şekilleniyor ve öğrenciler takımlar halinde çalışıyor. Wikipedia, bu müfredatla çalışanların klasik müfredata kıyasla daha başarılı olduğunu (SAT, NAEP vb) gösteren 3 referans vermiş. 





http://www.turnerconstruction.com/Files/ProjectImage?url=%2Fsites%2Fmarketingstories%2FMarketing%2520Story%2520Images%2Foriginal.7f97d032-66bb-444a-b94e-dd8dd7edbfb8.jpg&width=707&height=470&crop=True&jpegQuality=95
Belmont High School
(18:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 151
Eyalet: 3
STEM: 63

Harvard’a 2km olan bu okul, 2009’da da eyalet 2. Imiş. Öğrencilerin %71’I 4-5 AP dersi alıp, %94 ihtimalle geçiyor.  Ortalama SAT score’ları 1789. Okul günü 7:30-14:30 arası ve “mod” adı verilen 25er dakikalık 15 dersden oluşuyor! Beden dersi yerine Wellness I,II ve Positive Decision Making gibi ilginç dersler var. Tüm öğrencilere Fizik, Kimya, Biyoloji, mecburi. Matematik derslerini bitirenler Harvard Extension School’dan ileri dersleri alabiliyor.Müzik okulda çok yaygın: choirs, the wind ensemble, the symphonic band, string orchestra, the chamber orchestra, the jazz band, and the marching band. AP Art Program dersleri var. Japon prensesi de 81’de bu okuldan mezun olmuş.Şu an Arjantin, Fransa ve İtalya ile exchange programları var.

http://i.ytimg.com/vi/C3Knh5NEoVs/0.jpg
Acton-Boxborough Regional High
(17:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 295
Eyalet: 12
STEM: 10

STEM listesinde Kaliforniya’nın en yukarıda okulu. 2013’de de 7. Sırada imiş. Boston’a 15km. %71 beyaz, 2000 öğrencisi var ama SAT ortalamaları 1873 (Eyalet birincisi). 2005’de renove edilmiş 80M$’a mal olmuş. Öğrencilerin %58’I AP dersi alıyor ama sınavı geçme oranları %97! Ayrıca IB programı da var. Intel Science Talent Search’de 2012 ve 2013’de finalist olmuşlar. Üniversite bursu veren National Merit’e her yıl başvuran 1,5 milyon öğrenci arasında 2012’de 20 öğrencileri finalist olmuş. Burada toplam 800 finalist 35M$ burs kazanıyormuş.Okul radyosu, gazetesi, yıllığı ve dergileri var. 25 Klüp var. Bu okul fazlaca kompetan. Düzenli olaran Academic Decathlon, Envirothon, Math, Mock Trial, Ocean Sciences Bowl, Science Olympiad, Speech and Debate, Classics Club, and Trivia takımları ile yarışmalara katılıyorlar. Okul büyük olduğu için korosu, marching band’I, tiyatoru vb var. Hockey popüler spor. NHL’de oynayan 4 mezunu varmış. Çevrecilik, proje konularında en çok seçilenmiş.
http://b50ym1n8ryw31pmkr4671ui1c64.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/blogs.dir/11/files/2012/05/AB_IMG_0748.jpg
Whitney High School
(26:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 22
Eyalet: 2
STEM: 4
Ülkenin en iyi STEM okullarından bir olan Whitney, Kaliforniya’nın da belki en iyi okulu. Los Angeles’ın merkezine 20 km. Magnet school olmasa da cazip olduğu kesin. Ülke sıralamasında 2007’de 12, 2008’de 10, 2010’da 3. Sırada imiş. Bu sene de Newsweek ülke listesinde 4. Sırada. En az %40’I “economically disavantaged” olan okullardan “achievement gap’I” kapatmadan en yüksek başarıyı gösteren okula Dept. of Education tarafından verilen Blue Ribbon ödülünü 5 yıl kazanabilen 3 okuldan bir (2014-2015 için de kazanmış). Okulun %71’i Asian Amerikan, %11 Flippino, %9 Hispanic. Öğrencilerin %99’u 5-6 AP dersi alıp %95 oranında sınav geçiyor. Mezunların tamamı üniversiteye devam ediyor – yarısı University of California’ya gidiyor. Daha yeni, bir multi-media arts center açmışlar. Okulda yazarlık çok seviliyor. 2001-2002 ders yılında okulda bir yazarlık çalıştayı düzenleyen Edward Humes, izlenimlerini yazdığı “School of Dreams” kitabı ile Pulitzer kazanmış. Geçen sene de yıllıkları Amerika’da en iyi yıllık seçilmiş. Öğrencileri FIRST Tech Challenge, FIRST Lego League ve VEX Robotics de yarışıyor, yazları robot yapma kampına gidyorlar. NASA’nın 20 yıldır dünya çapında düzenlediği International Space Settlement Design Competition’da sık sık finalist oluyorlar. Dünya problemlerinin çalışıldığı UN’in geliştirip yürüttüğü Model UN (MUN) programı da var okulda. Her yıl Mayıs’da bir MUN konferansı düzenleniyor!
http://www.cerritos.us/RESIDENTS/recreation/_pics/community_gym2.jpg
http://www.nss.org:8080/settlement/nasa/Contest/Results/2011/hyperion.jpg
Oxford Academy
(22:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 10
Eyalet: 1
STEM: 152
Los Angeles’daki bu okulun STEM sıralaması düşük ama AP başarısına göre eyaletin en iyi okulu bu. Oxford Academy University of California’nın AP derslerini veriyor. Öğrenciler 11. Sınıfta Business ya da Advanced Sciences pathway seçmek ve mezun olana kadar en az 5 AP dersini geçmek zorundalar.
http://www.aaaactioninc.com/wp-content/uploads/2014/06/Oxford_Academy_Elem_Modernization_Anaheim.jpg




Troy High School
(27:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 313
Eyalet: 62
STEM: 6
Ülke STEM listesinde 4,5,6,7,8 Kaliforniya’da. 6. Sıradaki 2654 öğrencili bu kalabalık okulun %46’sı Asyalı %23’ü Hispanic. Fazla AP dersi alan yok: %58 (alanların %92’si sınavı geçebiliyor), öğrencilerin bir kısmı ise IB programında. SAT ortalamaları 1917. National Merit finalist bursu alan 45-50 öğrencisi oluyor. Whitney High’a epey yakında,  Los Angelas’ın 20km güneyinde Fullerton’da. İki okul da Uni. California Irvine’e yakınlar. Troy High, öğrencileri US Ulusal Bilim Olimpiyatlarında en çok madalya kazanan okul. AP sınavlarını yapan “College Board” raporuna göre Dünya’nın en iyi AP Computer Science programı bu okulda. Netekim Amerikan Computer Science Ligi’nde 1. Sıradalarmış. Bu lige uluslararası 200 okul katılıyormuş. Yazılı ve programlama sınavları olan bir yarışma. LISP programming, regular expressions and Finite State Automata, bit string flicking, graph theory, assembly programming and prefix/postfix/infix notation gibi konular çıkıyormuş!! Ayrıca yine Intel ve Siemens yarışma dereceleri de var…


http://i.ytimg.com/vi/jG-EUMrWFfc/0.jpg

Henry M. Gunn High School
(18:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 104
Eyalet: 17
STEM: 5
Palo Alto’daki iki okuldan bir olan Gunn High, 1854 öğrenciye sahip ve yarısı beyaz yarısı Asyalı. Öğrencilerin %77’si 5 ya da daha fazla AP dersi alıyor ve %95 başarılı oluyor. Yakındaki Palo Alto High ile sporda rekabet ediyorlar ama akademik olarak Gunn High ileride (diğeri listelerde yok). İki okulda bölge ile iş içe (mesela Sergey Brin’in karısı ve baldızı Gunn High mezunu ama kayın validesi Palo Alto High’da ELA öğretmeni). Gunn High ulusal listede 42’ye kadar yükselmiş ama STEM’e ağırlık verince sosyal taraf biraz zayıf kalıp genel listede gerilemiş. SAT ortalaması 1942 (ülkede ilk 10’da).  Son sınıf öğrencilerinin dörtte biri (~70) National Merit bursu almaya hak kazanıyormuş!! “Project Lead the Way” diye bir program uygulayıp genelde elektronik tasarım projeleri yapıyorlar. Robotik takımları çok güçlü. FIRST yarışmasını 3 defa kazanabilen tek okulmuş. 20111’de hem Intel hem Siemens yarışmalarında finale çıkmışlar. Müzik seviliyor. Okulda Symphonic Band, Wind Ensemble, Jazz Ensemble, Orchestra, Concert Band, Concert Choir, ve Chamber Singers var.

Gunn High School football field
http://i.ytimg.com/vi/AJ0aGsyrm4c/maxresdefault.jpg
Lynbrook High School (26:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 109
Eyalet: 18
STEM: 7
Bu okul da Gunn High’a ve Monta Vista High’a yakın, San Jose’de. 1788 öğrencisinin %81’i Asian American. Verilen 17 AP dersini %76 alıyor ve alanların %94’ü sınavı vermeyi başarıyor. SAT ortalamları 1999! Bölgelerinde University of California’ya en çok öğrenci veren okul (%50’den fazla). Kütüphane binası, olimpik yüzme havuzu, olimpik spor sahası ve tenis, basket, beyzbol sahası var. Enerjisini güneş panellerinden çıkarıyor. Okulun başarısı civarındaki emlak fiyatlarını 2 katına çıkarmış. 2013’de National Merit alan 62 öğrencisi olmuş ki bunda da bölge birincisi. Intel yarışmasına 2010’da gümüş kazanmış. Ders günü 7 saatten oluşuyor ama 1 ve 7. Saat opsiyonel. Öğrenciler genelde ya 1 ya 7’yi atlıyormuş. Okul epey kalabalık olduğu için düzeni sağlamak üzere “Zero Tolerance Policy” “Academic Code of Conduct” ve “ Residency Verification” başlıklı 3 kanunları var. Okulda çok yoğun Internet kullanılıyormuş. SchoolLoop isimli bir dijital işbirliği platformu kullanıyorlar. Öğretmenler turnitin.com, mygradebook.com kullanıyor. Sınıflarda smartboard var. Flex Lab isimli bir birim kurmuşlar. Burada tüm mobilyalar hareketli, 2 smartboard, 3 projektör, surround sound, herkese laptop  var. İsteyen öğretmen takvimde işaretleyip dersini burada yapabiliyor

http://elestoque.org/wp-content/uploads/2011/10/eltoro15.jpg
Monta Vista High School
(25:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 97
Eyalet: 13
STEM: 8
Cupertino’daki bu okulun 2513 öğrencisinin %78’i Asian American. Öğrencilerin ortalama hane geliri 100K$’ın üstündeymış. Verilen AP derslerini %80 alıyor ve %91 sınavı vermeyi başarıyorlar. Lynbrook ile beraber bölgenin en iyi devlet okulu. Yeteri kadar büyük oldukları için sınavsız öğrenci alıyorlar. Bu yüzden başarıları biraz daha anlamlı. Tiyatro binası, havuz, futbol sahası, stadyum, öğrenci birliği binası  ve kafeterya da bulunan bir kampüse sahip.


http://www.dlm.com/images/MontaVista-aerial.jpg
Pacific Collegiate School
(25:1)
Öğrenci : Öğretmen oranı
Ulusal: 25
Eyalet: 3
STEM: 221
STEM listesinde geride olsa da bu okul, ülkenin en iyi charter school’u olarak gösteriliyor. Öğrencileri kurra ile kabul ediyor. Economically Disadvantaged oranı %6. Yani asıl odakları eğitim. Yeri Santa Cruz’da, San Jose’ye 30km. 510 öğrencisinin %30’u minority. Öğrencilerin tamamı AP dersi alıyor ve %82 oranında sınavı veriyor. Bu yıl ülkede 25. Sırada ama 2007’de 2., 2009’da 3, 2013’de 8. sıradaymış. Bir grup öğretmen tarafından 1999’da charter olarak açılmış. AP Tarih dersi ülkenin en iyisi. Bu okulun özelliği, AP derslerinin yanı sıra çok güçlü bir sanat ve topluma hizmet programı bulunması. Müzik, koro, görsel sanatlar, dans, drama, video üretimi dersleri var ve tüm öğrencilerin 3 yıl bu dersleri alması zorunlu. Öğrenciler sürekli topluma fayda işleri yapıyor (plajı temizleme, pazar yeri organizasyonu, hasat zamanı ürün dizme, evsizlere bahçe, habitat, okumayazma öğretme gibi. 
http://www.us.tzuchi.org/us/en/images/stories/Activities/Pacific/2012/2012-07-25-hawaii-1.jpg
Roxbury Latin School, West
Roxbury, Mass.
(private)

Mezunlarının %21’I Harvard, Princeton ve  Yale Universitisine devam etmiştir. (US Record)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder