13 Eylül 2015 Pazar

EPALE Yetişkin Eğitimi Platformu


   


EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe) portalı Avrupa’da yetişkin eğitimi veren kurum ve kuruluşları bir platformda buluşturmak ve aralarında iyi örnek uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği Komisyonu desteğiyle http://ec.europa.eu/epale adresinde oluşturulmuştur.

EPALE portalı, birçok özelliği ile yetişkin öğrenimi odaklı kurum ve kuruluşları, bakanlıkların politika yapıcı birimlerini, yetişkin eğitimi alanındaki üniversiteleri, sürekli   sağlayıcılarının derneklerini ve federasyonlarını, yerel yönetimlerin yetişkin öğrenme birimlerini, eğitim odaklı ulusal medya temsilcilerini ve gazetecilerini bir platformda birleştirerek bir topluluk oluşturmayı amaçlamıştır.

Portal, özellikleri ile yetişkin eğitimi odaklı kurum ve kuruluşların tüm Avrupa’da bağlantılar kurmalarına olanak sağlamaktadır. Bu özellikler arasında en çok dikkat çeken ise “Ortak Bulma” sekmesidir. Bu sayfa iki bölümden oluşur: “En Son Etkinlikler  bölümünde yetişkin öğrenme üzerine çalışma alanlarını ve etkinliklerini tanıtan kurum ve kuruluşlar etkinlikleri için tüm Avrupa’dan bağlantı kurmaya çalışır. Örneğin yetişkin eğitimi veren bir kurumsunuz ve yaygın yetişkin öğrenim metotları, öğretmen niteliği gibi konularda tecrübe paylaşımında bulunmak ve iyi örnekleri incelenmek için ziyaret gerçekleştirmek istiyorsunuz. Arama kutusuna yetişkin eğitimi ( Adult education)  yazın ve özellikle istediğiniz bir etkinlik ülkesi varsa ekleyin. “Bul” dediğinizde bu sorgunun devamında yetişkin eğitimi veren kurumlar ve etkinlikleri listelenecektir. Amacınıza uygun etkinliği seçtikten sonra karşı kurumun ve kuruluşun adını, temas kişi bilgilerini ve etkinliğin son geçerlilik tarihini göreceksiniz. Bundan sonrası temas kişisiyle iletişime geçmek olacaktır. “En Son Ortak İstekleri bölümünde ise Avrupa Birliği destekli bir projede yer almak isteyen kurum ve kuruluşlar kendilerini sitede proje başlığı, temas kişisi, kurum, ülke, yayınlama tarihi ve proje özeti olarak tanımlar. Ortak istekleri bölümünde yer almaya başlar. Bu bölümde bir projede ortak veya projenin yöneticisi olabilirsiniz. Örneğin bir uzaktan öğrenme materyali geliştirmek için proje hazırlamak ya da bir projede yer almak istiyorsunuz. Anahtar kelime olarak “e-learning” araması yapın. İsterseniz aramanızı bir başvuru tarihi belirterek ondan öncesini veya sonrasını kapsayacak şekilde daraltabilirsiniz. Uygula tuşuyla bu alandaki proje başvuruları listelenecektir. Proje başvuru başlığına tıkladığınızda projenin özetini, başvuruyu yapan kurumu, temas kişisini ve bilgilerini, isteğin son geçerlilik tarihi gibi bilgilere kolayca ulaşabileceksiniz. Bundan sonrası kişiyle temasa geçmek ve projede yer almaktır.

Sitede yer alan bir diğer özellik ise blog yayınlardır. Belirli bir konu çerçevesinde yayınlanan makaleler yardımıyla üyeler bilgi ve birikimlerini arttırabilir, makale hakkındaki fikirlerini altta yer alan yorum bölümünde paylaşabilir. Böylece yetişin eğitimciler tüm Avrupa’daki meslektaşlarıyla etkileşim halinde olma fırsatına erişeceklerdir.

Etkinlik Takvimi ise yetişkin eğitimciler için tüm Avrupa’dan eğitim fırsatları, konferanslar yanında yetişkin öğrenimindeki ana etkinler yayınlanmaktadır. Üyeler, aylık takvim üzerindeki günlere tıklayarak o güne ait etkinliklerin listesine ulaşır.

Platformun üyeleri, “Haber sekmesiyle yetişkin eğitimindeki tüm etkinliklerin haber içeriğine, “Kaynak Merkezi” ile arama tuşunda başlığa, dile, tarihe, yazara göre arama yaparak yetişkin eğitimi üzerine referans olacak güncel materyal deposuna ulaşır.

Yetişkin Eğitimi Sözlüğü Avrupa’da yetişkin eğitiminde kullanılan kelime ve kelime grupları ile anlamları yer almaktadır. Platforma üye her ülke hem kendi ülke sözlüğünü oluşturmakta hem de bu ortak sözlüğün geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

EPALE Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Turizm Eğitim Merkezleri ve Olgunlaşma Enstitüleri öğretmen ve eğiticileri için iyi örneklerin paylaşımı, mesleki gelişim, yetişkin eğitimindeki güncel bilgilere ulaşma ve Avrupa’daki yetişkin eğitimi kurumları ile birlikte projeler yapma ve geliştirme açısından önemli bir fırsattır.

Daha fazla bilgi için: MEB Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü  ahmettopcu@meb.gov.tr

 

12 yorum:

  1. Malatya Haber Olarak Sizi Takip  Ediyorum Başarılarınızı Diliyorum İyi Bloglamalar :)  

    YanıtlaSil